Dol Mi Visi – Mark Manson

Dol mi visi - Mark Manson

Dol mi visi - Mark Manson

Predanost prinaša svobodo

Potrošniška kultura zelo uspešno poskrbi, da hočemo vse več. Kričeče reklame in vsiljivo trženje sporočajo, da več vedno pomeni tudi bolje. Tej zamisli sem nasedal vrsto let. Zasluži več denarja, obišči več držav, naberi si več izkušenj, bodi z več ženskami.

Ampak več ni vedno bolje. Pravzaprav je resnica prav nasprotna. Dejansko smo pogosteje srečnejši z manj. Ko smo preplavljeni s priložnostmi in možnostmi, trpimo zaradi tega, čemur psihologi pravijo protislovje izbire. Več možnosti ko imamo, manj zadovoljni smo z izbiro, saj se zavedamo vseh možnosti, ki se jim nemara odrekamo. 

Če imate, recimo, na voljo dva kraja, kjer bi lahko živeli, in si izberete enega, vam bo ta odločitev verjetno okrepila samozavest in počutili se boste udobno. S svojo odločitvijo boste zadovoljni.

Če imate na voljo osemindvajset krajev, kjer bi lahko živeli, in si izberete enega, pa boste zaradi protislovja izbire več let dvomili in se spraševali, ali ste se res pravilno odločili. Tuhtali boste, ali ste zaradi svoje odločitve res kar se da srečni. In zaradi te tesnobnosti, te želje po gotovosti, popolnosti in uspehu, boste postali nesrečni.

Kaj torej narediti? No, če ste takšni kot jaz, se izogibate slehernim odločitvam. Trudite se, da bi imeli čim dlje na voljo kar največ možnosti. Izogibate se predanosti.

Če se popolnoma posvetite oziroma predate eni osebi, enemu kraju, eni službi, eni dejavnosti, vas to sicer lahko oropa želene pestrosti izkušenj, pa vas pehanje za pestrostjo izkušenj oropa priložnosti, da bi izkusili koristi poglobljenih izkušenj. Nekatere izkušnje so namreč mogoče samo, ko že pet let živite na določenem mestu, ko ste več kot desetletje z isto osebo, ko se eni veščini ali obrti posvečate pol svojega življenja. Zdaj, ko sem v tridesetih, končno spoznavam, da predanost po svoje prinaša nešteto priložnosti in izkušenj, ki mi sicer ne bi bile na voljo, ne glede na to, kam bi šel ali kaj bi počel.

ko se pehate za čim pestrejšimi izkušnjami, vsaka nova pustolovščina, oseba ali stvar prinaša vse manjše “donose”. Če niste še nikoli odšli iz svoje domovine, obisk prve tuje države izjemno poglobi vaš pogled na svet, saj je bil ta dotlej zelo ozek. Ko pa ste obiskali dvajset držav, enaindvajseta vaših izkušenj ne oplemeniti tako zelo. In ko ste jih obiskali petdeset, enainpetdeseta vaše izkušnje oplemeniti še manj. 

Enako velja za lastnino, denar, hobije, službe, prijatelje in ljubezenske/spolne partnerje – vse to je povezano z bednimi in puhlimi vrednotami, ki si jih izbirajo ljudje. Starejši kot ste, bolj izkušeni postajate in manj pomembno na vas vpliva vsaka nova izkušnja. Ko sem prvič pil na zabavi, je bilo vznemirljivo. Stotič je bilo zabavno. Na petstoti zabavi sem imel občutek, da gre za običajen konec tedna. Na tisoči zabavi pa sem se dolgočasil in zdela se mi je nepomembna. 

V zadnjih nekaj letih mi je uspel pomemben preboj: sposoben sem se predati nekomu ali nečemu. Odločil sem se, da bom zavračal vse ljudi, izkušnje in vrednote v svojem življenju, ohranil pa bom izključno najboljše. Opustil sem vse svoje poslovne projekte in ves čas posvetil pisanju. Moja spletna stran ni bila še nikoli tako priljubljena. Dolgoročno sem se predal eni ženski in presenečeno ugotovil, da me to bolj izpolnjuje kot vse spogledovanje, ljubimkanje in zveze za eno noč, ki sem jih imel v preteklosti. Ustalil sem se na enem mestu in podvojil pomembne, pristne, zdrave prijateljske odnose.

Odkril sem nekaj, kar bi moralo biti povsem skregano z zdravo pametjo: predanost ti daje proste roke in prinaša svobodo. Ko pozornost namenjaš samo stvarem, ki so ti res pomembne, na račun alternativnih možnosti in stvari, ki ti odtegujejo pozornost, se ti začne ponujati več priložnosti in prepoznaš več dobrih stvari.

Predanost prinaša svobodo, ker vas nič več ne motijo nepomembne in banalne stvari. Predanost prinaša svobobo, ker postanete bolj pozorni in osredotočeni. posvetite se stvarem, ki vam prinašajo največ zdravja in sreče. Predanost olajša sprejemanje odločitev in izniči strah, da boste kaj zamudili; ker se zavedate, da je to, kar že imate, dovolj dobro, se izognete stresnemu pehanju, da bi imeli vse več, kajne? Predanost vam omogoči, da se popolnoma osredotočite na peščico izjemno pomembnih ciljev in dosežete večji uspeh, kot bi ga sicer.

V tem poglkedu nas zavračanje alternativnih možnosti osvobodi. Zavračamo vse, kar ni skladno z našimi najpomembnejšimi vrednotami in izbranimi merili. Zavračamo nenehno pehanje po pestrosti brez poglobljenosti.

Da, pestrost izkušenj je zelo verjetno nujna in zaželena, ko ste mladi – navsezadnje morate v svet, da bi odkrili, čemu se velja posvetiti. Ampak zlato je zakopano v globini. Ostanite predani nečemu in se v to popolnoma poglobite. To velja za odnose, kariero in ustvarjanje čudovitega življenjskega sloga – velja za vse.

Vedno se odločate

Predstavljajte si, da vam nekdo uperi pištolo v glavo in vam reče, da morate v manj kot petih urah preteči 42,195 kilometra, sicer bo ubil tako vas kot vso vašo družino.

To je res bedno.

Zdaj pa si predstavljajte, da ste kupili lepe tekaške copate in opremo, več mesecev goreče trenirali in pretekli svoj prvi maraton, na cilju pa so vas pričakali navdušeni družinski člani in prijatelji, ki so vas spodbujali.

To je lahko eden od trenutkov, na katere bi bili najbolj ponosni.

Ista razdalja. Pretekel jo je isti človek. Noge so vam prebadale iste bolečine. Ampak ko ste se lahko za ta tek odločili sami in se pripravili nanj, je predstavljal veličasten in pomemben mejnik v vašem življenju. Ko vam je bil vsiljen proti vaši volji, pa je pomenil eno najbolj grozljivih in bolečih izkušenj v vašem življenju. 

Pogosto edino razlika med tem, ali je težava boleča oziroma vam vlije moči, predstavlja dejstvo, da ste se sami odločili zanjo in ste zato tudi odgovorni zanjo.

Če ste v sedanjem položaju zagrenjeni, obstaja verjetnost, da ste takšni, ker določenega dela položaja ne morete nadzirati – obstaja težava, ki je niste zmožni odpraviti, oziroma vam je bila vsiljena, ne da bi se sami odločili zanjo.

Ko imamo občutek, da si sami izbiramo težave, imamo tudi občutek moči. Ko se nam zdi, da so nam težave vsiljene proti naši volji, se počutimo kot žrtve in smo čisto zagrenjeni.

 

Ivan Jurgec - Osebna zgodba policista - Stres odjebi!

Ivan Jurgec – Osebna zgodba policista – Stres odjebi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja