Kako živeti v obilju? – Jasmina Kandorfer

Kako živeti v obilju - Jasmina Kandorfer

Kako živeti v obilju - Jasmina Kandorfer

Kaj pravzaprav je življenjsko poslanstvo?

Ko govorimo o poslanstvu človeka, ne moremo mimo vprašanja, kaj sploh delamo tukaj na Zemlji in zakaj smo poslani. Tone Pavček je zapisal : “Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu …”

Da. Imamo skupen namen in vsak posameznik (ki je zase svet) ima svojega. Naš skupni namen je, da pridobimo lekcije, se naučimo določenih stvari, pridobimo izkustva v materialnem, fizičnem svetu. Čeprav se vam problemi v življenju zdijo tako veliki in pomembni, pomislite na to, da gre duša na Zemljo pravzaprav zgolj na enodnevni izlet. En kozmični dan namreč predstavlja 86 let življenja na Zemlji. In seveda, vsak ima pripravljene drugačne lekcije in izzive, pri katerih še vedno ohranja lastno svobodo odločanja, če se ji ne odpove sam … In veste, kaj je pri tem najbolj zanimivo?

“Da na Zemljo pridemo opremljeni, ustrezno opremljeni z vsemi talenti, sposobnostmi, ki jih za namen, da svoje življenjsko poslanstvo opravimo, potrebujemo.”

Poslanstvo, ki nam je dano, pa ima vedno višji namen. Četudi ga sprva ne razumemo, kot morda kuhar v menzi (ki v kuhanju in družbi otrok neizmerno uživa) ne vidi ali se ne zaveda svoje lastne vrednosti, da so otroci siti, da se zaradi njegovega dela lahko razvijajo, raziskujejo in se igrajo. Ko človek spozna lastno vrednost dela, ki ga opravlja, ga začne opravljati še bolje.

“Kdaj delamo iz srca in kdaj iz glave?”

Kadar delamo iz srca, delujemo v skladu z življenjskim poslanstvom. Kadar delujemo iz glave, delujemo v skladu s kolektivnimi prepričanji, pričakovanji družbe, staršev in drugih iluzij, ki nas omejujejo. Čemu bi morali slediti? Tadej Pretner navaja pet kriterijev:

Ugodje : Če nam je ugodno, poslušamo srce. Vse, kar nam ni ugodno, ni iz srca. Nehajmo torej delati stvari, ki jih doživljamo kot neugodne. Problem je le v tem, da bo ego takšna hotenja skušal spremeniti v misijo nemogoče.

 

Ego seveda misli, da smo uspešni takrat, kadar svoje naloge opravljamo s trudom.

 

Lahkota : Če nam je nekaj lahko, delamo iz srca. Ego pravi, da se je treba za prave vrednote truditi.

Enostavnost : Einstein je govoril študentom, da je resnica enostavna, da pa je komplicirano priti do nje. Ego meni, da smo uspešni, karad rešujemo komplicirane naloge.

Zanimivost : Kadar poslušamo srce, nam je tisto, kar delamo, zanimivo, ne glede na to, za kaj gre. To pa zato, ker imamo to radi. In ne zato, ker mislimo, da nam bo dalo občutek izpolnjenosti in nas naredilo srečne. Ego meni, da posel, ki prinaša finančne rezultate, ni zanimiv in zabaven. 

Koristnost : Ko delamo iz srca, delamo zase in za druge oziroma za splošno dobrobit. Ego meni, da smo uspešni, kadar vladamo in upravljamo z drugimi ljudmi. Na ravni ega pač vlada prepričanje, da nekdo vedno nekomu vlada in ga izkorišča.

Če kateri od kriterijev manjka, pomeni, da ne delujemo iz srca.

 

Prvi korak k uspehu je torej ugotoviti, kaj v resnici želite.

 

Cilja ne morete najti razumsko. Ne morete razmišljati o tem, kaj si želite in česa ne. Raje poskusite to začutiti.

Ne razmišljajte o potrebi in sredstvih za dosego cilja. Le ves čas bodite usmerjeni k cilju. 

 

Sreča je v poti, ne v cilju.

 

Kaj pa, če je moje poslanstvo zelo naporno?

Saj v tem je ključ. Če mislite, da je vaše poslanstvo nekaj zelo napornega, potem lahko z gotovostjo veste, da to ni vaše poslanstvo.

Poslanstvo je nekaj, kar nam je dano. Nekaj, kar radi počnemo. Nekaj, v čemer uživamo in se zraven počutimo žive.

Prijateljica na precej visokem položaju neke logistične službe mi je pred kratkim zaupala, kako prihaja domov vsa utrujena in brez energije, po osmih, devetih urah dela,medtem ko bi lahko šivala po dvanajst ur naenkrat. Kako enostavno pade v šivanje, kreiranje in pozabi na čas, pozabi na vse, kar je izven nje, enostavno takrat samo je. Kaj mislite, da je njeno poslanstvo? Opravljati visoko plačano delo pri logističnem podjetju ali šivanje? Kako ji uspe šivati po dvanajst ur naenkrat, pa ni utrujena? Zaupala vam bom ultimativno informacijo, ki vam lahko korenito spremeni življenje, da boste vedno živahni, veseli, polni energije in dobro razpoloženi.

“Vsak izmed nas ima svoje življenjsko poslanstvo … Edinstven dar ali poseben talent, ki ga lahko podeli z drugimi. In ko povežemo ta edinstven talent s služenjem drugim, izkusimo ekstazo in vzhičenost našega lastnega duha, najvišji možen cilj, ki ga lahko dosežemo.” Deepak Chopra

Znova se bomo vrnili v svet energij.

Energija, ki jo uporabljamo voljno in radostno, se ne izčrpa, ampak se stalno obnavlja.

Če torej živite svoje življenjsko poslanstvo, to pomeni, da se pri tem delu ne utrudite, ne izgubljate energije, saj počnete nekaj, kar vas veseli, kar vas navdušuje. Več energije ko dajete, več je tudi dobite. Osnovno učenje velikega duhovnega učitelja Paramahamse Yoganande je zajeto v aforizmu, ki pravi: “Močnejša kot je volja, večji je pretok energije.”

Razumeti morate, da kar koli nam je dano, vsi naravni talenti in sposobnosti, so nam dani zato, da služijo za višje dobro. Na ta svet nismo bili poslani zato, da bi živeli zase. 

Če vam svet energij še ni najbolj blizu, potem verjamem, da je težko dojeti materijo in energijo kot nekaj, kar ni količinsko omejeno. A ko boste razumeli to, boste spoznali, da je vsega za vse dovolj in da nam je po vsem dano živeti v obilju.

Bolj ko se boste pri odkrivanju svojega življenjskega poslanstva osredotočali na to, da naredite nekaj tudi za višje in širše dobro, ne samo na to, da zaslužite dovolj za dober avto, bolj boste obogateli.

Čim bolj boste delovali v skladu s svojim življenjskim poslanstvom, tem lažje boste uresničili svoje cilje. Nasprotno pa velja, da čim bolj se boste od poslanstva oddaljevali in iskali hiter zaslužek, ne glede na to, kakšno vrednost ali posledice ima to na druge, tem manj moči boste imeli, da živite v obilju. Morda boste imeli milijone na računu, a to še ne pomeni, da boste živeli v obilju!

Ogromno ambicioznih poslovnežev, ki hrepenijo po uspehu in materialnih presežkih, se z lastnim delom dobesedno zasužnji. Spomnite se zgodbe o ribiču in poslovnežu. Bo poslovnežu uspelo najti notranji mir, tudi ko bo svoje cilje dosegel? Mnogi so navezani na določene ideje, standarde, kar pa jim povsem zamegli um. V nadaljevanju bomo govorili prav o navezanosti.

Kaj nas omejuje, da bi začeli živeti svoje poslanstvo?

Ko sami živimo svoje poslanstvo in ko ga živijo tudi naši prijatelji, šele potem ugotovimo, kako žalostno je, da ne delamo vsi tistega, kar radi počnemo. Najbolj splošna razloga sta dva: 

  1. Ego nas tako zelo nadvlada, da sploh ne vemo, kaj nas veseli (preveč smo živeli na način, ki ga je od nas pričakovala družba, ki so ga pričakovali starši, sosedi …)
  2. Vemo, kaj nas veseli, a ne verjamemo, da lahko od tega živimo.

V obeh primerih gre za kreativno blokado, ki se je je treba čim prej znebiti. Zares se v življenju omejujemo mi sami. Naša prepričanja, vrednostni sistemi. Je pa res, da je mnogo naših prepričanj odvisnih od naše vzgoje, okolice in predvsem tega, kako so na denar gledali starši. A vse to se da preseči.

Sicer bi bilo lažje, da bi vrgli puško v kuruzo. V smislu “Ah. Brez zveze. To je preveč delal. Rodil sem se revnim staršem. Moji starši mislijo, da imajo denar samo slabi ljudje in to je očitno zakopano tudi v meni.”

Tudi to si lahko rečete, a potem ne vidim smisla, da ste knjigo sploh vzeli v roke. Knjiga ni narejena za lenuhe. Narejena je za tiste, ki so se pripravljeni sprejeti. Videti se z vsemi negativnimi prepričanji, vsemi trenutnimi izzivi, jih sprejeti, se z njimi soočiti in skreirati življenje v obilju. Osebno in finančno osvobojeni.

Vi ste torej edini človek, ki samemu sebi preprečuje, da bi svoje življenjsko poslanstvo tudi živel. Razumeti morate, da je prihodnost posledica sedanjosti. Danes, ta trenutek, se namreč odločate in si izbirate prihodnost. Kakšno boste izbrali?

Knjigo Kako živeti v obilju, avtorice Jasmine Kandorfer (Klepet ob kavi) vam priporočam v branje. Knjigo najdete tukaj : www.klepetobkavi.si. Prijetno branje.

 

Ivan Jurgec - Osebna zgodba policista - Stres odjebi!

Ivan Jurgec – Osebna zgodba policista – Stres odjebi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja