Tri lepe stvari

Za vajo »Tri lepe stvari« pa mislim, da sem slišal na seminarju Smiljana Morija v Mariboru. Namenjena je povezovanju z otrokom, druženju z njim, pozitivnemu odnosu z njim in lepim besedam ter mislim, preden otrok zaspi, saj je zelo pomembno, s kakšnimi občutki otrok zaspi. Vaja se mi je zdela odlična in sem jo začel izvajati takoj tisti večer, ko sem prišel domov. Še vedno jo izvajam vsak dan in tako bo tudi ostalo.

Nasveti za lepše življenje, Ivan Jurgec

To je preprosta vaja za zvečer, ko gre otrok spat. No, ni potrebno, da se jo izvaja samo z otrokom, priporočljivo je seveda tudi s partnerjem, še bolje pa z obema.

Jaz doma to izvajam z najmlajšo hčerko. To počnem tako, da ko otrok leži v postelji, si vsak večer drug drugemu poveva najmanj pet lepih stvari, katere so se nama čez dan zgodile in so nama bile všeč oz. sva se ob tem počutila lepo. Na primer, da sva se objela, da sva si rekla, da se imava rada, da se je hčerka družila s prijateljico, da je bilo lepo vreme, da sem se jaz igral z vnukinjo … Karkoli se je pač tisti dan zgodilo lepega, pozitivnega, koristnega. Seveda ni to omejeno na samo pet, ampak na najmanj pet stvari, lahko tudi več, kolikor pač se jih tisti trenutek spomniva.

Izvajanje te vaje bi priporočal tudi vam. Če imate otroka, sedite z njim, preden zaspi, in začnite najprej z eno stvarjo, pa potem počasi stopnjujte. Tako sem začel tudi sam; najprej je bila nekaj časa ena stvar, nato dve in sem nato stopnjeval, da mi je to prešlo v navado.

S pomočjo te vaje sem mislim da dobil nekaj več pozornosti najmlajše hčerke, nekako bolj sva se povezala in odnos se je izboljšal, ker sva bila na podlagi preteklih dogodkov precej odtujena drug od drugega. To je priložnost, ko hčerki povem, da jo imam rad, ji zaželim lahko noč, prijetno spanje in sanje. Vem, da se počuti lepo, prav tako pa je odlično tudi moje počutje.

Velja enako kot za druge vaje – velja samo AKCIJA. Če ste spoznali, da bi vam lahko ta vaja koristila v stiku z otrokom ali vašim partnerjem, veste, kaj morate narediti. Stopite sedaj oz. takoj, ko boste imeli možnost, do otroka oz. partnerja in z besedo na dan. Sam to počnem zvečer, pri vas pa vi izberite najbolj primeren čas za izvajanje te vaje – morda pa boste vi to počeli zjutraj ali popoldne.