Zakaj imeti psa

Psi so že od nekdaj znani kot človekovi najboljši prijatelji, zato ni čudno, da so ljudje, ki imajo doma psa in so z njim povezani – srečnejši, bolj zdravi in bolj ljubeči do sočloveka. Povezanost, ki jo čutimo do psa s katerim si delimo življenje, je eden izmed najlepših občutkov na svetu. Psi nas ne obsojajo, niti nas ne ponižujejo ali na kakršenkoli drug način pomanjšujejo, za njih smo vedno dobra oseba.

Pred kratkim so znanstveniki cello razkrili, da naj bi psi sanjali o nas, saj smo za njih cel svet in so na nas izjemno navezani. Sam imam doma psa Chucka in opazil sem, da je moje življenje zelo drugačno odkar je z nami. Z vami bom delil 5 razlogov, zakaj imeti psa, vendar bi vas še prej opomnil, da je posvojitev živali iz zavetišča velika odločitev in bi jo morali zelo razmisliti, kajti žival je kot otrok, za celo življenje in popolnoma v naši skrbi. Zato preden se odločite, da ste pripravljeni na posvojitev psa, prosim premislite zakaj si ga želite, kaj ste pripravljeni spremeniti v svojem življenju za dobrobit njega in ali ste pripravljeni biti skrbnik za naslednjih 10-15 let.

  • Pes potrebuje redno razgibavanje in sprehode. Ko imamo psa, smo bolj aktivni in preživimo več časa v naravi. S hojo se nam izboljša krvni pretok, lažje ohranjamo zdravo telesno težo in izboljšamo počutje.
  • S psom se naučimo brezpogojne ljubezni. Nemoremo si predstavljati kaj bi se zgodilo, če ga nebi bilo več z nami; ko nas pogleda v oči in se nas razveseli prav vsakokrat, ko nas vidi – to nam pokaže, das mo popolnoma ljubljeni z njegove strani in mi ljubimo njega.
  • Psi nas poslušajo in nam lahko pomagajo olajšati življenje. Ne obsojajo nas in nam ne rečejo, das mo kaj naredili narobe, vedno so nam na voljo, da se jim izpovemo. Ko se stisnejo k nam in nas potolažijo, vemo, da ni psihiatra, ki bi nam lahko bolj pomagal.
  • Študija, ki so jo opravili na Japonskem je pokazala, das mo srečnejši, če samo gledamo psa v oči. Prav ste prebrali, samo gledati moramo psa v oči, pa bomo srečnejši.
  • Psi nam pomagajo, das mo bolj socialni in družabni. Pa naj bo to, ko gremo v park in srečamo ostale ljudi, ki sprehajajo pse ali, ko nas na cesti ustavijo, ker jim je všeč naš pes.

Kot vidite, je veliko čudovitih razlogov zakaj posvojiti psa in mu ponuditi topel dom. Življenje s psi je neverjetno, ker so ena izmed najbolj družabnih in ljubečih živali.

Doma imamo dve mački, in čeprav se prideta cartat in me vsaki dan pričakata pred vrati, ko pride domov, je samo Chuck tisti, kateri je pripravljen biti z mano skozi in ne prespi večine dneva. Odkar imamo Chucka, sem veliko časa zunaj in se razgibavam, nadiham se svežega zraka in se pogovorim z njim. Vem, da me razume in posluša.

Če vam čas in prostor dopuščata ter ste finančno zmožni poskrbeti za psa, ne omahujte, ampak se poučite o psih ter kakšno skrb potrebujejo in obiščite bližnje zavetišče, kjer na vas čaka mnogo psov, kateri potrebujejo in si neizmerno želijo dom.