Srčni učitelj – Sabina Košmrl

Srčni učitelj - Sabina Košmrl

Srčni učitelj - Sabina Košmrl

3. KAKO

Seveda ni dovolj stvari le prebrati, se jih zavedati in jim verjeti. Treba jih je izkusiti in živeti.

Treba je odločno stopiti na novo pot in najprej nekoliko na silo zaorati ledino, nato pa vztrajati in vztrajati, dokler zadeva ne steče. Stvari, ki jih moramo urediti v naši lastni notranjosti, za nas ne more urediti nihče drug. Ne zdravnik, ne psihiater, ne najboljši šef na svetu, ne idealni sodelavci, ne tabletka in ne princ na belem konju, pa tudi čudežni amulet ne. Spremembo pri sebi lahko dosežem le JAZ.

Najhitrejši, najmanj boleč in najbolj učinkovit način je: najti stik s seboj. Vsak zase bo hitro ugotovil, kaj ga bo pripeljalo do tja. nekoga morda poglobljen razmislek, drugega pisanje dnevnika, delanje vaj, morda celo kak tečaj, telesna vadba, obisk narave, osvajanje gora, meditacija …

Zakaj?

Dokler se ne poznamo, dokler ne znamo stopiti v stik s samim seboj, bomo težko kar koli sprememnili na sebi. Če se človek ne zna pomiriti s seboj, se sam s seboj pogovoriti, raziskati, kaj si res želi, in se sam pred seboj razkriti, se težko spremeni načrtno. Spremembe so neizbežne in so sestavni del našega življenja. So celo sam namen našega življenja.

Spremembo, rast in razvoj lahko dosežemo po mirni ali boleči poti. Razvoj bo potekal mirneje in lahkotneje, če potrebo po spremembi prepoznamo hitro, preden začne boleče opozarjati nase.

Kako?

Če smo čuječi in pozorni ter znamo svojo pozornost obračati navznoter, bomo to potrebo začutili v sebi v obliki nelagodja, tesnobe. Če se znamo poslušati, prepoznamo to nelagodje kot alarm – obrnemo se vase in raiščemo, kaj se dogaja. Če si ne znamo prisluhniti, ignoriramo nelagodje (ki je v resnici le klic po spremembi oz. rasti) in ga poskušamo odpraviti s tableto ali pa se poskušamo zamotiti s knjigo, filmom, prijateljem, partnerjem in otroki, jih celo krivimo za slabo počutje in morda še od njih zahtevamo, da nas razvedrijo.

Ko to ne pomaga in ker nismo odreagirali na potrebo po spremembi s tem, da bi se v resnici spremenili, nam življenje pošlje namige, preoblečene v izzive oz. težave – na nekem področju nam postavi oviro. Spet imamo možnost. Bomo zdaj prisluhnili? Pogledali vas, delali na sebi in se razvijali? Ali se bomo le ukvarjali z odsevom svojih težav? Če se naučimo sproščati, umirjati in si vzamemo nekaj minut dnevno zase, se lotimo izvora naših težav – sebe. S tem se bo tudi odsev samodejno spremenil. Tako dosežemo umik in začutimo, da nismo le telo in um, zato nas drame telesa in uma ne potegnejo več v celoti s seboj.

Meditacija, na primer, je preprost in neverjetno učinkovit način spoznavanja sebe – je metoda za dviganje koncentracije in zmanjševanja stresa, ki je dostopna vsakomur, kjer koli in kadar koli. Preprost, naraven in osnoven način, ki ga lahko vsakdo vključi v svoje vsakdanje življenje, ne glede na izobrazbo, starost, poklic ali zanimanje. Je dobro raziskana metoda, podprta z znanstvenimi raziskavami najuglednejših fakultet. Doktorji znanosti se strinjajo – meditacija ima neverjetno blagodejne učinke na psihofizično zdravje človeka.

S tem, ko si načrtno vzamemo čas zase in raziščemo ter počistimo svojo notranjost, dosežemo globjo sproščenost. Svoje težave pogledamo bolj od daleč. Sebe pogledamo bolj nepristransko. Posledično niti svojim težav niti sebe ne jemljemo več tako skrajno resno. In naenkrat se še tako zamotane življenjske situacije začnejo odvijati same po sebi na nepredstavljive načine. V nas se počasi stekata radost in sreča za prazen nič. Ljudje nas ne jezijo več tako zelo, dogodkov ne jemljemo več tako usodno.

Če se naučimo preživljati čas s seboj, če se dobro spoznamo in raziščemo svojo notranjost, znamo na svojo telo in na svoj um (svoje misli) pogledati z drugega zornega kota – ne istovetimose več z njima. Težave telesa (bolečine, hrepenenje po hrani, bolezen, utrujenost itd.) in težave uma (obremenjevanje, bojazni, ljubosumje, strahovi, jeza, raztresenost itd.) niso več samoumevne ter nerešljive. Namesto da bi bili sužnji svojega telesa in uma, postanemo njuni uporabniki oziroma sčasoma celo gospodarji.

Ugledna amerišla univerza Stanford je objavila rezultate dolgoletne študije: študentje in profesorji, ki meditirajo, imajo nižjo stopnjo stresa, višjo raven koncentracije, so bolj mirni, ustvarjalni in uspešni ne le na področjih kariere in študija, temveč tudi na področjih medosebnih odnosov in soočanja z življenjem. Soglasno so pritrdili reku Dalaj Lame: “Če bi vsakega otroka naučili meditacije, bi se v obdobju ene generacije znebili nasilja na svetu.”.

Bolj ko smo v stiku s samim seboj, bolj jzavestno živimo in hitreje opazimo signale, ki nam jih pošilja življenje. če nismo pozorni, se občutek nelagodja lahko sprevrže v depresijo, nasilje, nekakovostne medsebojne odnose, vsesplošno slabo počutje, rakasta obolenja, srčne zastoje, finančne težave … življenje nas opozarja in opozarja. Bolj ko si zatiskamo ušesa in oči, očitneje nas mora opomniti.

Še vedno lahko zamahnemo z roko. Ne bomo se spreminjali. V redu. Amapk tudi otrok se zato ne more. Medsebojno živciranje bo veselo teklo še naprej. A ni škoda?

Na igrišču najglasnejše mame kričimo na svoje otroke, naj ne kričijo, ste opazili? In največji ljubitelji lastnega telefona pogosto očitajo otroku, da ne znajo preživeti brez telefona v roki …

Popravljamo odsev ali delamo na vzroku?

Dokler si za lastno rast in vzgojo svojih otrok ne bomo vzeli časa, se stvari ne bodo spremenile.

Vsak dan bi se moral usesti in meditirati vsaj 20 minut. Razen če nimaš časa – v tem primeru bi moral sedeti eno uro. (Zen pregovor)

Ko smo v stiski, iščemo tolažbo v obliki knjige, filma ali zabave. Ko se znajdemo v težavah, poprosimo za pomoč prijatelja, zdravnika ali psihiatra. Je narobe, če sprejmemo tolažbo v obliki pogovora ali zdravil? Seveda ne. Zato se imamo, da si med seboj pomagamo; zdravila imamo za lajšanje bolečin in bolezenskih stanj. Ampak, ali nas v resnici lahko ozdravi in nam nudi odrešitev nekdo drug?

Upam, da vsi poznamo blagodejen učinek pravega prijateljstva. da vsi vemo, kako zdravilno je prijatelju brez zadrege priznati grehe, izpovedati spodrsljaje in se zjokati na njegovi rami. Kako prijazen je občutek olajšanja, ko nekdo razume, prisluhne brez sodbe, ko se stke zaupno jedro utehe in podpore. Prijatelji ali terapevti in zdravilci znajo biti most med obupom in varno obalo, kjer je doma upanje. Pravi prijatelji oziroma sopotniki na življenjski poti bodo v dragoceno pomoč pri osebnem razvoju. Amapk, ali lahko prevzamejo naš osebni razvoj? Lahko namesto nas opravijo z osebnimi izzivi, ki so nam položeni na pot? Lahko kdor koli, razen nas samih, naredi znotraj nas ključne premike?

Namreč, edini premiki, ki zares štejejo, so tistii notranji. Šele ko bomo nauk preizkusa dojeli, ko nas bo izučil, se bo nehal pojavljati v taki ali drugačni obliki pred nami. Kolikokrat ste vi sami ali kdo, kii ga poznate, zamenjali zunanje okoliščine v upanju, da bo potem vse drugače? Nekdo zamenja službo zaradi zoprnega šefa ali sodelavcev. V novem okolju je nekaj časa zadovoljen, občutek ima, da je začel na sveže. Ampak, glej ga, zlomka – tu so neprijetne stranke alii finančna ovira. Koliko ljudi pobegne iz veze v vezo, kjer jih čaka enaka ovira v drugi preobleki? Kdo se preseli znova in znova, dokler ne ugotovi, da beg ni rešitev? Ne zagovarjam trpljenja in stiskanja zob v neprijetnih okoliščinah – včasih je treba menjati okolje in družbo, vendar nas sreča ne čaka drugje, če ne bomo odpravili tudi vzroka v nas, ki nas je že prvič prisilil v gibanje.

Gibanje je dobro, gibanje je zdravo in pelje v napredek, a le, če se ob zunanjem premiku zgodi tudi notranji.

“Ni presenetljivo, da tolikokrat grešimo, kadar želimo priti na raven razumevanja otroka. Kako bi sploh lahko poslušali njih, če ne znamo slišati niti sebe?.” Dr Shefali Tsabary

Edini trenutek, v katerem lahko sploh kaj odločamo, je ZDAJ. Ga bomo zapravili s stokanjem? Z oklepanjem bolečine, ki bi že zdavnaj morala tja, kjer je njeno mesto – v preteklost? Ali bomo trenutek, v katerem živimo, izpustili, da se nam izmuzne iz rok, ker nas tako zelo skrbi za prihodnost? Mar ga ne bi raje v polnosti živeli ter tukaj in zdaj poskrbeli, da bo našo prihodnost vredno živeti?

Odločitev je naša. Moč izbire je v naših rokah.

Knjigo Srčni učitelj lahko dobite na spletni strani www.zalozba5ka.com.

 

Ivan Jurgec - Osebna zgodba policista - Stres odjebi!

Ivan Jurgec – Osebna zgodba policista – Stres odjebi!

Comments are closed.