Zdravi in vitalni stoletniki – Hiromi Shinya dr. med.

Zdravi in vitalni stoletniki - Hiromi Shinya

Bodite pozorni na vaš življenjski scenarij

V zadnjih sto letih je medicina zelo napredovala. Ironično, prav tako se iz leta v leto povečuje število bolnih. Če je medicina resnično napredovala, zakaj ni potem manj ljudi bolnih?

Morda zato, ker je napačna že njena osnovna trditev? Moj odgovor je da. Prevladujoča medicinska znanost trdi, da so vzrok nalezljivih bolezni bakterije in virusi. A to je enostranski pogled. zavedati se moramo, da se bolezen razvije le, če svojemu telesu dovolimo, da je gostitelj bakterij in virusov. Sodobna medicina temelji na ideji o zdravljenju, obravnavanju bolezni, prava medicina pa bi morala temeljiti na ideji o ohranitvi, vzdrževanju zdravja.

Resno sem začel proučevati povezavo med hrano in zdravjem že pred štiridesetimi leti. V tem času sem pregledal želodce in črevesje mnogih Američanov ter ugotovil, da so značilnosti prebavnega sistema zelo dober kazalnik zdravja. Prišel sem tudi do spoznanja, da je izboljšanje značilnosti prebavnega sistema bližnjica do dobrega zdravja. Ob razvijanju in razširjanju svojega znanja o kolonoskopski polipektomiji sem z namenom, da bi lahko pomagal trpečim bolnikom, še naprej iskal glavne vzroke, izvor njihove bolezni.

Prebral sem mnogo člankov in znanstvenih poročil, s sodelovanjem mojih pacientov zbral klinične podatke, za preverjanje delovanja zdravil uporabljal svoje telo in preučeval celo živali v divjini. Zaključek, do katerega sem prišel, je, da če delate proti zakonom narave, ki veljajo za vse na tem svetu (lahko bi jim rekli tudi božja volja), boste zboleli. Ljudje smo del narave, če ne ravnate v skladu z njenimi zakoni, ne moremo doseči zdravja in obstajati. Kakor druge živali, tudi ljudje v glavnem uživamo hrano, primerno za našo vrsto in okolje, v katerem živimo. Osnovno načelo človeškega življenja je, da jemo rastline in živali, ki naravno rastejo, živijo na našem področju. Ljudje, ki so bili navajeni hrane, sestavljene iz žit, zelenjave, morskih alg, morskih sadežev in rib, presežne količine kemično obremenjenega mesa, mleka in predelane (visoko procesirane) hrane, revne z encimi, ne morejo prebaviti.

Prepričan sem, da smo vsi sposobni živeti polno, zdravo življenje. Res je, da nekateri ljudje niso imeli sreče – rodili so se s prirojenimi boleznimi – in so obsojeni na boj z bolezenskimi težavami večino svojega življenja. na nekatere med njimi so vplivali negativni dedni ali okoljski dejavniki v maternici, pri drugih pa vzroki prirojenih bolezni še niso znani. Vem, da si lahko tudi ljudje, ki imajo kronične dedne bolezni s pomočjo dobrih življenjskih navad svoje zdravje izboljšajo.

Vsi smo rojeni, da bi živeli polno življenje

Ali nismo vsi rojeni s scenariji za srečno življenje? Živali nagonsko vedo, kaj morajo delati, da bodo preživele. Divje živali poznajo svoje življenjske scenarije in jim poskušajo slediti. Zobje mesojedcev in rastlinojedcev se razlikujejo, tako jim je narava povedala, kateroo vrsto hrane morajo jesti.

Tudi razvrstitev in število zob je odličen primer, da je bil na delu naravni zakon. To pomeni, da imamo tudi mi, ljudje, svoj scenarij za vitalnost, dobro zdravje, a v svoji aroganci ga večkrat prezremo. En razlog za to je človeški pohlep. Našo sposobnost razmišljanja, ki nam jo je podaril bog, smo narobe razumeli. Tako večina misli, da smo nekaj posebnega, nad živalmi. Živali vzrejamo in nadzorujemo na način kakršen ustreza nam. Naša želja po slastni hrani nas je pripeljala do tega, da jemo hrano, ki je v naravi ne najdemo. Naša želja, da živimo bolj udobno sodobno življenje, nas je pripeljala do uničenja velikega dela naravnega okolja. Naša želja po večji pridelavi poljščin je privedlo do uporabe kmetijskih kemikalij. Naša želja po več zemlje in denarja je pripeljala do razhajanja in sporov. Morda ljudje danes z boleznimi plačujemo za ta naš nenehno rastoči pohlep,

Prišel je čas, da sodobna medicina spozna svoje napake. Tudi ljudje smo del narave. Da bomo bolj zdravo živeli, moramo upoštevati zakone narave. Slediti naravnim zakonom pomeni slediti lastnemu življenjskemu scenariju. Pretežka oseba čuti lakoto zato, ker ji primanjkuje nujno potrebnih hranil. Oseba z drisko ali zaprtjem ne uživa hrane, primerne zanjo in njen prebavni sistem. in, če ne poslušamo naravnih zakonov, zbolimo.

Prepričan sem, da se mora medicina v prihodnje osredotočiti na zakone narave. Treba je upoštevati scenarij, ki ga je narava napisala za nas. Namesto da poskušamo na silo zatirati bolezni, moramo zbuditi v nas našo podedovano sposobnost samoozdravljenja in se preusmeriti k spodbujanju zdravja.

Specializacija uničuje zdravstvo

Prvi korak v smeri sledenja naravnim zakonom je ustaviti prakso zdravniške specializacije. Zdravniška specializacija je pripeljala do tega, da zaradi dreves ne vidijo gozda. nič v naravi ne obstaja samo. vse je soodvisno, vse vpliva eno na drugo in ohranja ravnotežje skupaj z vsem ostalim.

V zadnjem času na Japonskem obstaja gibanje “posadimo gozd, da bo obrodilo morje.” Ta projekt so začeli ribiči, ki jih je zanimalo, zakaj so ribe kar naenkrat izginile iz morja. Odkrili so, da so pred nekaj leti v gorah na račun razvoja posekali veliko dreves in da obstaja povezava med to sečnjo in upadom ribje populacije. ribiči so ponovno zasadili drevesa z namenom, da bi vrnili ribe. Na prvi pogled se morda zdi, da je bolj malo povezave med drevesi v planinah in tibami v morju, a v resnici je to dvoje v naravnem krogu medsebojno zelo povezano.

Podobno je med seboj tesno povezano na videz ločeno delovanje 60 trilijonov celic, ki skrbijo za pet tokov v našem telesu – krvni in limfni, prebavni, urinski, zračni in energijski. tečava v enem vpliva na zdravje vseh. Napaka, zaradi katere ne vidimo cele slike, je neupoštevanje te medsebojne povezanosti in poskus zdravljenja posameznega organa. Če se bo specializacija zdravniške obravnave nadaljevala po stopnji, kakršna je danes, v bližnji prihodnosti več ne bomo imeli pravih zdravnikov. Ostali nam bodo le specialisti, ki poznajo svojo specifično področje, za katero so se specializirali, ne prepoznajo pa celotnega bolnikovega zdravstvenega stanja.

Čeprav že, če pogledamo oči in polt pacienta, vidimo, da ima neko telesno bolezen. lahko specialist za želodec in črevesje opravi kolonoskopijo in, ker ne najde polipov, pacientu reče: “Čestitam, vredu ste. Nisem našel polipov ali raka.” To je precej neodgovorno, ker samo s preprosto kolonoskopijo ne more oceniti celotnega zdravja te osebe.

Nekateri mi rečejo “številka ena izmed gastrointestinalnimi kirurgi endoskopisti v Ameriki, ” vendar sam ne mislim, da imam kak posebni talent. Jaz se le vsak dan trudim zdraviti svoje paciente tako, da sem skrbno pozoren na njihovo težo.

V Ameriki je postala običajna praksa, da pacientke z rakom dojk pošljejo na pregled debelega črevesa. Bil sem prvi, ki je javno govoril o tem. Za to odkritje so me pohvalili, a, odkrito povedano, vem da bi lahko katerikoli zdravnik odkril enako, če bi se le naučil upoštevati bolnikovo telo kot celoten enotni program.

Veliko več koristnih informacij za vaše zdravje pa si preberite knjigo …

Knjigo Zdravi in vitalni stoletniki lahko dobite na spletni strani www.primus.si.

 

Ivan Jurgec - Osebna zgodba policista - Stres odjebi!

Ivan Jurgec – Osebna zgodba policista – Stres odjebi!

Comments are closed.