Točka zbranosti – Brian Tracy

Točka zbranosti - Brian Tracy

Točka zbranosti - Brian Tracy

Izboljšajte svoje družinsko in osebno življenje

Življenjska sreča v veliki meri pride od dobrih odnosov z drugimi ljudmi – tako v družini in v osebnem življenju kot tudi pri delu. Preučevanje čustvene inteligence, kot so zapisali Daniel Goleman in drugi, predlaga, da imajo vaše družabne spretnosti več vpliva na vaš uspeh kot intelektualne sposobnosti, vzgoja in izkušnje skupaj. Torej si dolgujete, da postanete strokovnjak za odnose in postanete zelo kompetentni in sposobni v svojih interakcijah z drugimi.

Na srečo se da družabnih spretnosti naučiti. V širokem razponu lahko razvijete tip prijetne osebnosti, ki bo izjemno povečala kakovost vašega družinskega in osebnega življenja. V procesu točke zbranosti premislite, kdo ste in kaj je za vas pomembno glede na druge. Potem sprejmete jasne odločitve za določena področja in se obvežete do dejanj, ki so osnovana na teh odločitvah. Zatem se disciplinirate, da živite v skladu z odločitvami in obvezami, ki ste jih sprejeli.

Določite svoje družinske in osebne vrednote

Kakšne so vaše vrednote glede na vašo družino in druge pomembne ljudi v vašem življenju?Katera so vaša poenotena načela? Za čim stojite  svojih odnosih? Kaj verjamete, da je pravilno vedenje v vašem odnosu do drugih? Kaj čutite, da je najpomembnejše pri značaju in vedenju vas in drugih, kadar se ukvarjate z drugimi ljudmi?

Ko ravnate z drugimi ljudmi na način, ki odraža vaše najvišje vrednote, lahko to v sebi čutite. Ste srečnejši in samozavestnejši. Doživljate višjo stopnjo samospoštovanja. V sebi čutite večji mir in zadovoljstvo. Posledično živite in delate v večji harmoniji z ljudmi okrog sebe. Ko živite v skladu s svojimi vrednotami, vsak del vašega osebnega življenja teče bolj gladko.

Prej sem vas prosil, da razmislite, kaj bi storili, kako bi preživeli svoj čas, če bi danes izvedeli, da imate samo še šest mesecev življenja. Vsak, ki razmisli o tem vprašanju, odgovori na videz na precej enak način. Pravijo, da bi v teh šestih mesecih preživeli čim več časa z ljudmi, ki jih imajo najraje. Vse misli o materialnih ali finančnih ciljih izpuhtijo takoj, ko veste, da ne boste več dolgo živeli.

F. Scott Fitzgerald je nekoč napisal: “Znak prvovrstnega uma je sposobnost imeti dve nasprotujoči si ideji naenkrat in še vedno ohraniti sposobnost delovanja.”

Ena od vaj pri učenju zena je, da si v duhu predstavljate, da boste živeli še sto let, medtem ko razmišljate o tem, da boste v naslednjih 24 urah umrli. Vaša sposobnost, da istočasno obdržite ti dve misli, vam omogoča, da se na sedanji trenutek osredotočite z večjo jasnostjo in mirom.

Najboljši način, kako živeti svoje življenje doma z družino je, da uravnovesite dve misli, in sicer, da boste živeli dolgo in da boste v bližnji prihodnosti umrli. S tem, da v umu istočasno obdržite ti dve misli, boste z ljudmi ravnali drugače in boljše. To duhovno uravnoteženje bo nemudoma izboljšalo kakovost vaših odnosov z ljudmi, ki so vam najbližji.

Vaše vrednote so izražene z vašim vedenjem, še posebej kadar ste izpostavljeni pritiskom ali skušnjavam. Ko ste utrujeni, pod stresom, jezni, se bojite ali ste na dnu, pogosto govorite in delate stvari, ki so popolnoma nepričakovane. Pogosto izražate vrednote in prepričanja, za katere niste vedeli, da jih imate.

Izberite tri do pet vrednot iz priloge. Nekatere vrednote, ki bi jih lahko izbrali za vodenje svojih odnosov, so lahko: ljubezen, potrpežljivost, prijaznost, iskrenost, zanesljivost, odpuščanje, spoštovanje in spodbuda.

Če bi člane vaše družine intervjuvali in spraševali, kako v resnici čutite do njih, kaj bi rekli? Glede na način, kako večino časa ravnate z njimi, kaj bi vaši družinski člani zaključili o vaših osnovnih vrednotah, ki zadevajo njih?

Ko sem se poročil, sem izbral vrednoto brezpogojne ljubezni za organizacijsko načelo vseh mojih družinskih odnosov. V več kot 20 letih zakona se v odnosih z mojo ženo in štirimi otroci nisem nikoli odmaknil od te osnovne vrednote. kar zadeva njih, bi povedali, da jih ljubim brezpogojno, stoodstotno ves čas, ne glede na kar koli.

Poleg tega vadim resnicoljubnost, zanesljivost, spoštovanje in potrpežljivost. Prav gotovo nisem popoln, toda moja odločitev izpred mnogo časa, da bom s svojo družino živel po teh vrednotah, je bila ena najpomembnejših odločitev, ki sem jih kdaj koli sprejel.

Izberite vrednote, v katere najbolj verjamete. Te vrednote določite glede na vedenje, ki ga boste uporabili za izražanje teh vrednot. odločite se, da boste ravnali z vsemi člani svoje družine tako, da bodo kasneje lahko prepoznali vaše vrednote, čeprav jih nikoli niste povedali, katere so.

Vrh tega postavite x na svojo najpomembnejšo vrednoto in to tisto, ki ima največji pozitivni vpliv na vaše odnose. Trdno se je držite pri vseh interakcijah z ljudmi, ki so vam blizu. Nikoli se ne odklanjajte od nje in ne sprejemajte kompromisov. Vadite to vrednoto, dokler ne postane samodejna in lahka. To je ena najpomembnejših točk zbranosti v vašem življenju.

Razjasnite svojo družinsko in osebno vizijo

Zamislite si pet let v prihodnosti. Če imate jasne vrednote, določite svojo idealno vizijo za osebno in družinsko življenje. Predstavljajte si, da je vaše osebno življenje v vseh pogledih popolno. Kako bi bilo videti? Kako bi se počutili vi in vaši najdražji? Kaj bi vsak dan počeli? Kako bi vi in ljudje, ki so vam najbližji, živeli?

Tukaj je nekaj vprašanj za vaše razmišljanje nazaj in v prihodnosti:

  • Kakšen bi bil vaš idealni družinski življenjski slog? Če bi lahko načrtovali življenjski slog, ki bi bil v vseh pogledih popoln, kakšen bi bil?
  • Kakšno okolje za življenje in dom bi želeli poskrbeti ali ustvariti za svojo družino?
  • Kakšne vrste izkušenj želite uživati v svojem družinskem življenju? Predstavljajte si, da nimate omejitev. Predstavljajte si, da bi lahko naredili vse za ljudi, ki jih ljubite. Kaj bi storili drugače kot danes?
  • Katere predmete bi radi dobili za svojo družino? Kakšne materialne dobrine bi jim radi priskrbeli?
  • Koliko časa, koliko dni in tednov bi radi s svojo družino in prijatelji preživeli vsako leto na podaljšanih koncih tedna in daljših počitnicah?
  • Kakšne vrste odnosov bi radi imeli z vsakim članom svoje družine in s tistimi, ki so vam blizu?
  • Kakšno vrsto vzgoje ali priložnosti želite priskrbeti svojim otrokom?
  • Če bi bili danes finančno neodvisni, katere spremembe bi uvedli v svojem družinskem in osebnem življenju?
  • O kateri veliki stvari bi si drznili sanjati za svojo družino, če bi vam bil uspeh popolnoma zagotovljen?

Ustvarite trditev o življenjskem cilju, ki bo vodila in usmerjala vas in vašo družino v odnosih. Ni potrebno, da je zapletena. Preprosta družinska trditev o življenjskem cilju je lahko nekaj takega: “Naš družinski življenjski cilj je, da ustvarimo ljubeče okolje, v katerem se vsaka oseba počuti varno, spoštovano in svobodno, da razvija svoj osebni potencial tako, da postane vse, kar je sposobna postati.”

Vaša trditev o življenjskem cilju je lahko kratka ali dolga, preprosta ali zapletena. Glavna stvar je, da se o njej pogovarjate, se z njo strinjate in jo delite z vsakim članom svoje družine. Potem postanete odgovorni za redno ponavljanje in potrjevanje tega življenjskega cilja. Sami morate biti vzor in živeti po življenjskem cilju v vsem, kar rečete ali storite.

Izberite si točko zbranosti, posamezno ponavljajoče se dejanje ali vedenje, ki ga lahko vadite, da pokažete svojo naklonjenost temu življenjskemu cilju. To je lahko vaja potrpežljivosti, poslušanja, spodbude ali brezpogojne ljubezni. S poudarjanjem tega vedenja zagotovite, da svoje vrednote živite in sledite svojemu cilju.

Knjigo Točka zbranosti lahko kupite v spletni trgovini www.cangura.com oz. drugih trgovinah in vam jo priporočam v branje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja