Ko govorice postanejo resnica in zakaj jim verjamemo?

Ko govorice postanejo resnica

Ko govorice postanejo resnica

Vsak od nas si je že kdaj ustvaril mnenje o osebi, katere nismo poznali, na podlagi govoric. Vsak od nas se je že kdaj izognil pogovora z nekom, ker smo slišali o njih slabe stvari. Vsi pa smo tudi že kdaj neučakano čakali, da se lahko pogovorimo z nekom, ker so jih ljudje zelo hvalili.

Resnica je ta, da si ljudje ustvarimo mnenje o soljudeh na podlagi tega kar slišimo o njih. Če imamo internet, smo na vsaj enem socialnem omrezju, ter če beremo revije, imamo ogromno mnenj o ljudeh katerih ne poznamo ali jih poznamo le bežno.

Terry Pratchett je rekel: “Laz lahko preteče celi svet, še preden si resnica obuje škornje.”

Po eni strani to ni slabo, kajti večinoma ljudje sami poskrbimo, da nas ljudje vidijo na način kakršnega si mi želimo. Komentiramo objave, pošiljamo videoposnetke in fotografije, objavljamo članke itd. Vsi puščamo vtis na takšen ali drugačen način.

Vendar stvari uberejo drugačno pot, ko je vtis, ki ga pustimo na ljudeh povsem v rokah oseb, ki nas ne marajo ali nas ne poznajo dovolj dobro. Na žalost nas nekateri ljudje poznajo le na podlagi tega kar so o nas slišali in prebrali od drugih.

Seveda to ne pomeni, da včasih slabe stvari, ki se širijo o ljudeh niso resnične, vendar tega ne moremo vedeti z zagotovostjo… vsaj ne vedno. Včasih ljudje resnično so nesramni in brezsrčni.

Ljudje verjamemo govoricam o drugih zaradi dveh razlogov:

  • Osebe ne poznamo in mnenje druge osebe je edini način, da si ustvarimo mnenje o njih.
  • Oseba nam ni všeč in zato iščemo potrditev, da so slaba oseba.

Prav vsi imamo mnenje o večini oseb, ki smo jih kdajkoli spoznali. Le redkokdaj bomo skomignili z rameni in resnično mislili, da nimamo nikakršnega vtisa o osebi, ki jo poznamo.

Zapomniti si moramo, da ljudje vidimo svet skozi različne ume in kar je za nekoga pozitivno obnašanje, je lahko za nekoga drugega negativno in nesprejemljivo. Kar je za nekoga prijaznost, je za nekoga drugega lažno razdajanje. Kar je za nekoga iskrenost, je za nekoga drugega pretvarjanje.

Previdni moramo biti, da ne pademo v svet, kjer je resnica ustvarjena na podlagi mnenj in neposrečenih izkušenj. Pazljivo moramo poslušati ljudi govoriti o drugih in vzeti njihovo mnenje z malce soli (raje počakamo, da sami spoznamo osebo).

Kamand Kojouri je rekla: “Največ razkrijemo o sebi, ko govorimo o drugih.”

Že res, da to ne bo vedno mogoče, ampak veliko bolje je ostati trezne glave in si ne ustvariti pretiranih mnenj, kot pa da verjamemo vsemu in vsem. Bolje je stati en korak stran in ne ustvarjati resnice iz enega mnenja.

Konec koncev, tudi mi si zelimo, da nas nekdo prej spozna preden nas začne obsojati, kajne?

 

Ivan Jurgec - Osebna zgodba policista - Stres odjebi!

Ivan Jurgec – Osebna zgodba policista – Stres odjebi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja