Otroci potrebujejo svobodo in ljubezen

Otroci potrebujejo svobodo in ljubezen

Otroci potrebujejo svobodo in ljubezen

Kljub temu, da smo z družino imeli zelo težka obdobja med katerimi so tako otroci kot jaz trpeli, sem hvaležen, da sva z bivšo partnerko počela vsaj nekaj prav. Otrokom sva pustila svobodo do odločanja kaj želijo početi.

Nikoli jih nisem preveč obremenjeval z ocenami in doseganjem visokih rezultatov v šoli, in nikoli jim nisem vsiljeval raznih hobijev. Tudi njihova mama jih je podpirala in jim pomagala pri tem kar so želeli početi.

Danes vidimo veliko staršev, ki otrokom naprtijo toliko bremen, da izgubijo svojo osebnost. Poleg tega, da pričakujejo visoke ocene, morajo otroci tudi trenirati razne športe in se učiti razna glasbila.

In tako vzgajamo svoje otroke. Mislimo, da jih moramo vključiti v pet različnih dejavnosti, da bodo odrasli v inteligentne in uspešne ljudi, ampak pozabimo, da majhni otroci po navadi nimajo izbire, da razmislijo kaj jih veseli.

Isabel Allende je rekla: “Sprejmite otroke tako kot sprejemate drevesa – s hvaležnostjo, ker so blagoslovi – in ne imeti pričakovanj in želja. Od dreves ne pričakujete, da se spremenijo, ljubite jih takšne ko so.”

Če jih že od majhnih nog silimo, da imajo vse popoldneve zasedene s treningi in da morajo dosegati nadpovprečne rezultate v šoli, koliko časa jim preostane, da počnejo to kar jih veseli?

Seveda, boste rekli, saj jih to veseli in se ponavadi ne pritožujejo, ampak saj se niti ne morejo, ko pa ne vedo da imajo izbiro.

Nič ni narobe, če naše najmlajše vključimo v šolo baleta ali nogometa, ampak problem nastane, ko začnemo živeti naše sanje preko njih in načrtujemo celotno življenje namesto, da to prepustimo njim.

Odlično je, če naučimo otroke, da je šola pomembna in da je znanje jezikov spretnost, ki ima vedno večjo vrednost. Čudovito je, če jih peljemo na razne predstavitvene ure, kjer lahko vidijo kaj vse se lahko naučijo, a le malokrat se bodo za to odločili, če se počutijo, da to vi pričakujete.

Pustimo našim otrokom, da se igrajo in raziskujejo. Urniki in polni koledarji bodo še preveč pomembni, ko odrastejo.

Spodbujajte jih, da raziskujejo.

Spodbujajte jih, da se učijo stvari, ki jih zanimajo.

Spodbujajte jih, da najdejo to kar jih najbolj veseli.

A ne počnite tega kar mislite da morate, da bodo odrasli v uspešne ljudi. Ne primerjajte jih z otroci, ki imajo zlate medalje in ki so pri šestih letih dosegli več kot povprečni tridesetletnik.

Imejte pričakovanja, in seveda pravila, ampak pustite jim svobodo, da se sami odločijo kaj bodo počeli v svojem prostem času in jih samo ljubite.

Khaled Hosseini je rekel: “Otroci niso pobarvanke. Ne morete jih pobarvati s svojimi najljubšimi barvami.”

 

Ivan Jurgec - Osebna zgodba policista - Stres odjebi!

Ivan Jurgec – Osebna zgodba policista – Stres odjebi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja